Contracten

Lesovereenkomst: manege individueel

25,00

Een lesovereenkomst is essentieel wanneer je paardrijlessen neemt of paardrijlessen geeft.

Dit contract kun je zelf binnen ons systeem op maat maken en is bedoeld voor situaties waarbij de leerling les krijgt van een instructeur die handelt vanuit een manege.

De hier genoemde tips en adviezen kunnen je wellicht een stapje vooruit helpen bij het aangaan van een lesovereenkomst.

Cap

Verplicht de leerling om tijdens de instructie een cap en passend schoeisel te dragen. Als de leerling geen cap wil dragen laat de les dan niet doorgaan. Een instructeur draagt immers altijd de verantwoordelijkheid om zo snel mogelijk een einde te maken aan een onveilige situatie of in eerste instantie een onveilige situatie te voorkomen.

Minderjarige

Mocht de leerling minderjarig zijn, dan dienen de ouders het contract namens het kind te sluiten en te ondertekenen. Indien iemand jonger is dan 18 jaar, dan is die persoon conform de wetgeving handelingsonbekwaam. Let dus als instructeur op dat je geen contract sluit met een minderjarige, want het contract is dan vernietigbaar.

Proefperiode

Partijen kunnen ook een proefperiode overeenkomen. Zo kunnen zij een proefperiode van één maand overeenkomen, waarbij de partijen tijdens of aan het einde van de proefperiode kunnen beslissen om de overeenkomst te doen eindigen. De partijen kunnen dan eerst bekijken of het wel klikt en zo niet dan zitten zij niet vast aan een contract voor langere tijd.

Gediplomeerd instructeur

Zorg er als manege voor dat je instructeurs gediplomeerd zijn. Om je te verzekeren moet je immers een gediplomeerd instructeur zijn. Daarnaast is het zo dat op de manege een risico aansprakelijkheid rust, welke inhoudt dat de manege zijnde de werkgever aansprakelijkheid is voor haar ondergeschikten en dus voor de instructeurs. Ook de leerling doet er verstandig aan bij de instructeur na te vragen of deze wel gediplomeerd en verzekerd is. Een ongediplomeerde instructeur zal niet verzekerd zijn en als je schade lijdt door een fout of onoordeelkundig handelen van deze instructeur dan zal je graag deze schade vergoed willen zien. Dit zal moeilijk worden als de instructeur niet verzekerd is, want de kosten voor de schade kunnen hoog oplopen. De meeste mensen beschikken niet over zoveel financiële middelen om de schade te kunnen vergoeden. Immers van een “kale kip” kun je niet plukken.

Risico-acceptatie

De instructeur doet er verstandig aan in het contract een bepaling op te nemen waarin de klant het risico aan het berijden van en het omgaan met paarden accepteert. Het rijden en omgaan met paarden brengt immers risico’s met zich mee. De risico’s kunnen zich voordoen voorafgaand, tijdens en na de instructie.

Aansprakelijkheidsverzekering

Zorg als instructeur, als manege of als vereniging voor een behoorlijke aansprakelijkheidsverzekering, waarin ook de risicoaansprakelijkheid is afgedekt voor de paarden die je inzet. Als deze ontbreekt dan kun je flink in de problemen komen in geval van schade. Vooral wanneer de leerling deelneemt aan de les met een paard van de instructeur, de manege of de vereniging. De bezitter of de bedrijfsmatig gebruiker van het paard is immers risicoaansprakelijk voor het paard. Je bent als bezitter of bedrijfsmatig gebruiker van het paard altijd 50% of meer aansprakelijk voor de schade. Sluit dus een aansprakelijkheidsverzekering af welke deze risico’s verzekert.
voor meer informatie hierover; www.equinerisk.com

Ongevalsregistratie

Zorg als manege of vereniging voor een goede ongevalsregistratie. Deze kun je gebruiken in geval van schade. Wellicht blijkt daar uit dat er helemaal geen sprake is van aansprakelijkheid, omdat een paard niets uit eigen energie heeft gedaan en de leerling door onbalans van het paard is gevallen of dat er een leerling bijvoorbeeld de instructies niet wilde opvolgen.

Veilige omgeving

Zorg als manege of vereniging voor een veilige omgeving op de accommodatie. Let op dat de rijbaan vrij is van obstakels en dat ook rondom de rijbaan geen gevaarlijke objecten aanwezig zijn. Zorg daarnaast voor goede verlichting (in en rondom de rijbaan). Verder doet een manege er erg verstandig aan om het harnachement van het paard  te controleren voordat de les begint. Een leerling kan bijvoorbeeld de singel van het zadel niet goed hebben aangetrokken.

Deel dit bericht op social media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Beschrijving

Een lesovereenkomst is essentieel wanneer je paardrijlessen neemt of paardrijlessen geeft.
Dit contract kun je zelf binnen ons systeem op maat maken.

Een lesovereenkomst is een overeenkomst tussen de leerling en de instructeur. De instructeur kan een freelancer zijn die privélessen geeft aan de leerling met zijn of haar eigen paard. Daarnaast kan de instructeur een ondergeschikte zijn van een manege of vereniging en die (individueel) les geeft aan de leerling, die deelneemt aan de les met een eigen paard of met een paard van de manege of de vereniging. Het contract wat hier wordt besproken, heeft betrekking op de instructeur die handelt vanuit de manege. De lessen worden dus gegeven op de locatie van de manege.

Ingeval van schade vragen aansprakelijkheidsverzekeraars om een schriftelijke lesovereenkomst. Daarnaast kan er in een schriftelijke lesovereenkomst een verdeling worden gemaakt ten aanzien van de aansprakelijkheid. Als de partijen de gemaakte afspraken tussen beiden willen laten gelden, dan doen zij er verstandig aan deze afspraken dus ook op te nemen in een contract.
Gebruik dus een lescontract!  Het voorkomt een hoop bewijsproblemen.

Deel dit bericht op social media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Lesovereenkomst: manege individueel” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ 29 = 33