Contracten

Trainingsovereenkomst: paard bij trainer

26,50

Een schriftelijke trainingsovereenkomst is essentieel als je een paard of pony laat trainen door een trainer of als je een paard gaat trainen voor een eigenaar.

Dit contract kun je zelf binnen ons systeem op maat maken en is bedoeld voor situaties waarbij het paard op de locatie van de trainer verblijft.

De hier genoemde tips en adviezen kunnen je wellicht een stapje vooruit helpen bij het aangaan van een trainingscontract.

Africhtings-/Trainingsdoel

Voor beide partijen is het belangrijk om in het africhtings-/trainingscontract op te nemen wat het africhtings-/trainingsdoel is. Zo kan een paard door de africhter/trainer zadelmak worden gemaakt of keuringsklaar worden gemaakt. Ook kan de africhter/trainer het paard bijvoorbeeld leren springen of naar een hoger niveau in de sport rijden. Door een africhtings-/trainingsdoel in het contract op te nemen is het voor beide partijen duidelijk wat er wordt verwacht van de africhting/training. De partijen moeten zich er wel van bewust zijn dat het paard misschien niet in staat is om het gewenste doel te bereiken. Vandaar dat partijen zich niet vast moeten knopen aan een bepaald resultaat dat het paard moet behalen. Om een voorbeeld te noemen: Partijen kunnen als trainingsdoel in het contract opnemen dat het paard binnen 3 jaar van B- niveau springen naar Z-niveau springen wordt gereden door de trainer. Maar dit doel kan nogal hoog gesteld zijn. Een paard kan bijvoorbeeld toch niet genoeg kwaliteit hebben of het karakter van het paard werkt niet mee. Dan zal dat doel niet worden behaald en zal trainer tekort schieten in zijn nakoming. Beide partijen moeten zich bewust zijn dat een dergelijke afspraak niet gemaakt kan worden, omdat het trainen van een paard een inspanningsverplichting is in plaats van een resultaatsverplichting.

Duur van de africhting/training

Het wordt aangeraden om de overeenkomst aan te gaan voor onbepaalde tijd met daarbij een opzegtermijn. Het voordeel hiervan is dat partijen op ieder moment de overeenkomst kunnen opzeggen (met inachtneming van de opzegtermijn). Indien de partijen de overeenkomt zouden aangaan voor bepaalde tijd dan zitten de partijen tot het einde van de afgesproken termijn aan elkaar vast. Mochten de partijen de overeenkomst voor bepaalde tijd eerder willen beëindigen, dan kunnen ze zelfs schadeplichtig zijn naar elkaar.

Conditie van het paard bij aankomst

Het is aan te raden om bij aankomst van het paard op de stal van de trainer de conditie van het paard vast te stellen. Dit kan door een omschrijving over de conditie in het contract op te nemen. Maar ook foto- of videomateriaal kan erg handig zijn! Indien er achteraf discussie bestaat over bepaalde uiterlijke kenmerken of over de beweging van het paard, dan kan dit verslag en de foto- en video-opname als bewijsmateriaal dienen.

Wedstrijden

Partijen doen er verstandig aan om met elkaar af te spreken of de trainer het paard op wedstrijden of op andere paardensportevenementen mag/moet uitbrengen. Daarnaast is het aan te raden om afspraken te maken over de verdeling van het prijzengeld, over wie de wedstrijdkosten en de transportkosten draagt en over wie het (transport)risico van, naar en tijdens wedstrijden draagt.

Verkoopbemiddeling

Mochten potentiële kopers interesse hebben in het paard dat in training staat, dan is het voor de trainer handig om te weten – en dus verstandig om op te nemen in het contract- of hij wel of niet de bevoegdheid heeft om het paard aan de potentiële kopers aan te bieden. Indien de trainer de bevoegdheid heeft om het paard aan kopers aan te bieden, is het verstandig om in het contract op te nemen vanaf welk bedrag het paard verkocht mag worden. Ook een eventuele verkoopvergoeding – van bijvoorbeeld 10% van de verkoopprijs – voor  de trainer wanneer het paard dankzij zijn inspanningen wordt verkocht, kan in het contract worden opgenomen. Een trainer heeft dikwijls een netwerk waarvan hij gebruik kan maken om zo een koper te vinden voor het paard. De trainer handelt dan als bemiddelaar tussen de potentiële kopers en de verkoper (de eigenaar van het paard). De eigenaar van het paard is dan de contractspartij bij de verkoop en niet de trainer, want deze is enkel een bemiddelaar.

Aansprakelijkheid africhter/trainer

Op grond van de wetgeving en jurisprudentie komt de risico aansprakelijkheid van het paard te rusten op degene die het paard gebruikt in de uitoefening van zijn bedrijf. De africhter/trainer is dus risico-aansprakelijk voor het paard, omdat hij het paard gebruikt in zijn africhtings- of trainingsstal. Hij wordt hierdoor bedrijfsmatig gebruiker van het paard volgens de wet. De africhter/trainer is dus aansprakelijk voor de schade die het paard aan anderen of aan zaken van anderen aanricht. Het is dan ook wenselijk dat de africhter/trainer beschikt over een aansprakelijkheidsverzekering die deze risico’s afdekt. De africhter/trainer moet zich er van bewust zijn dat hij ook het risico draagt voor de schade die het paard aan hemzelf aanricht. Vandaar dat de africhter/trainer er goed aan doet om een goede Arbeidsongeschiktheidsverzekering of Ongevallenverzekering voor zichzelf te sluiten. Dit vanwege de risico’s die het africhten en trainen van paarden met zich meebrengen.

Deel dit bericht op social media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Beschrijving

Een schriftelijke trainingsovereenkomst is essentieel als je een paard of pony laat trainen door een trainer of als je een paard gaat trainen voor een eigenaar. Dit contract kun je zelf binnen ons systeem op maat maken en is bedoeld voor situaties waarbij het paard op de locatie van de trainer verblijft.

Deze africhtings- of trainingsovereenkomst is een overeenkomst waarbij de eigenaar zijn paard door een africhter/trainer laat africhten of trainen en waarbij het paard bij de trainer op stal komt te staan. Het doel van de africhting of training is het paard naar een hoger niveau rijden of het paard zadelmak maken. Zo kan een paard of pony ook klaargemaakt worden voor de keuring.

Een schriftelijke trainingsovereenkomst heeft zo zijn voordelen voor de africhter/trainer, omdat de africhter/trainer zijn aansprakelijkheid kan beperken in dit contract. Ook kan in het contract vastgelegd worden wanneer en hoe er betaald dient te worden door de eigenaar voor de africhting/training. Daar tegenover staat dat de eigenaar in het contract kan vastleggen dat hij gerechtigd is de overeenkomst te beëindigen indien de eigenaar niet tevreden is over de vorderingen die het paard maakt of over de wijze waarop de africhter/trainer met het paard omgaat. Ook kan het voor beide partijen erg interessant zijn om in het contract vast te leggen of de trainer wel of niet mag bemiddelen in een eventuele verkoop van het paard.
Gebruik een africhtings-/trainingscontract! Dan kun je de gemaakte afspraken tenminste vastleggen.

Deel dit bericht op social media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Trainingsovereenkomst: paard bij trainer” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 + = 27