Bijrijder Overeenkomst voor Paard of Pony

28.50

De Bijrijder Overeenkomst gebruik je als je voor jouw paard of pony iemand hebt gevonden die er naast jijzelf ook op gaat rijden. We noemen dat een bijrijder. Geef je een paard volledig in gebruik van iemand anders, gebruik dan de Bruikleen Overeenkomst want de Bijrijder Overeenkomst gaat uit van gezamenlijk gebruik van het dier door jouzelf en de bijrijder.
Alle afspraken tussen eigenaar en “bijrijder” leg je prima vast in onze overeenkomst.

Categorie:

Een Bijrijder Overeenkomst is erg belangrijk wanneer je een paard of pony tevens laat berijden door een bijrijder of wanneer je dus zelf als bijrijder een paard van iemand anders gaat berijden. Je kan deze overeenkomst met betrekking tot de afspraken die je maakt helemaal op maat maken in ons systeem.

Mocht je er (nog) niet klaar voor zijn of niet de mogelijkheid hebben om een paard of pony aan te schaffen, dan kan het rijden op een paard of pony van iemand anders (die zelf niet genoeg tijd heeft) een goed idee zijn. Je bent dan wel niet de eigenaar van het paard of de pony maar je kunt het dier wel rijden en verzorgen alsof het je eigen paard of pony is. Je bent geen geld kwijt voor de aankoop van een dier en je hebt als bijrijder het voordeel dat de eigenaar voor de verzorging en het onderhoud van het paard/de pony zorgt. Als bijrijder hoef je dus niet volledig voor deze kosten op te draaien. Soms is het zo dat je samen wel een kleine bijdrage in de kosten afspreekt maar dat is natuurlijk geen verplichting. De optie daartoe is aanwezig in onze overeenkomst.

Ook voor de eigenaar van een paard of pony is het een uitkomst om het dier te laten rijden door een bijrijder. Je blijft immers de eigenaar en de training van het paard en de aandacht voor het paard blijven zo toch optimaal terwijl je daar als eigenaar tijdelijk of structureel niet voldoende tijd voor hebt.

Vind je het belangrijk om jouw afspraken goed vast te leggen? Gebruik dan een Bijrijder Overeenkomst! Er zijn immers een aantal zaken die je goed dient te regelen samen zodat je samen geen discussie krijgt over een paard waar je met veel plezier samen gebruik van maakt.

Tips en Adviezen

De hier genoemde tips en adviezen kunnen je wellicht een stapje vooruit helpen bij het (laten) “bijrijden” van een paard of pony.

Risico van het hebben van een eigen paard of pony.
Mocht je het risico van een eigen paard of pony (nog) niet willen nemen dan is een paard of pony “bijrijden” voor iemand anders erg interessant. De eigenaar van een paard of pony is risico-aansprakelijk voor de schade die het paard of de pony aan anderen of aan zaken van anderen aanricht. Indien je een paard of pony gaat “bijrijden” dan hoef je als bijrijder dus niet op te draaien voor de schade, die door het dier uit eigen energie wordt veroorzaakt. Natuurlijk blijf je als bijrijder wel aansprakelijk voor de schade welke aan jou te wijten is.

De eigenaar blijft eigenaar
Een paard of pony laten “bijrijden” door iemand anders heeft voor beide partijen voordelen. Als je als eigenaar onvoldoende tijd hebt om je paard of pony te rijden en te verzorgen, is het laten “bijrijden” van jouw paard of pony een uitkomst. Je bent erg gehecht aan het dier en je wilt dat het dier voldoende aandacht krijgt en dus biedt een bijrijder voor je paard of pony een uitkomst. Het dier blijft zo toch jouw eigendom en je kan natuurlijk iemand zoeken die helemaal past bij jouw paard of pony.

Kosten voor de bijrijder
Doorgaans komen de kosten voor stalling, onderhoud en verzorging voor rekening van de eigenaar. Maar in de overeenkomst kunnen de partijen afspraken maken of er sprake is van een bijdrage in die kosten. Maak dus goede afspraken hoe de kosten voor het paard of de pony worden verdeeld.

Gebruiksdoel
Vermeld in de overeenkomst het doel waarvoor het paard of de pony door de bijrijder mag worden gebruikt. Zo kun je afspreken dat het dier enkel voor recreatieve doeleinden mag worden gebruikt. Maar bijvoorbeeld ook voor de wedstrijdsport.

Zorgplicht bijrijder
Door een paard op pony van iemand anders te rijden, verbindt je jezelf ook om goed voor het paard of de pony te zorgen. Je hebt als bijrijder dus een zorgplicht. Besef je dus wel dat het nog steeds een paard van iemand anders is.

Risicoaansprakelijkheid
Uit de jurisprudentie komt voort dat in beginsel de eigenaar en niet de bijrijder aansprakelijk is voor de schade die door het paard of de pony door onberekenbaar gedrag uit eigen energie is veroorzaakt. Vandaar dat het verstandig is om als eigenaar de aansprakelijkheid van het bezit van een paard of een pony goed te verzekeren. Voor een deel is dit meeverzekerd op de particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Maar dikwijls kent zo’n dekking beperkingen. Zo is het wedstrijdrisico meestal niet meeverzekerd of wordt schade beperkt in de voorwaarden.
Wil jij het goed geregeld hebben? Ga dan naar; UwPaardVerzekeren.nl dat is de website van Equine Risk Paardenverzekeringen.
Zij bieden je de beste dekking voor de aansprakelijkheid in hun hippisch particulier pakket.
En natuurlijk kan je daar je paard zelf ook prima verzekeren. Er is altijd wel een passende dekking.

Minderjarige
Mocht het paard of de pony door een minderjarige worden “bijgereden”, dan dienen de ouders of wettelijke vertegenwoordigers de overeenkomst namens het kind te sluiten en te ondertekenen. Indien iemand jonger is dan 18 jaar, dan is die persoon conform de wetgeving handelingsonbekwaam. Let dus als eigenaar op dat je geen overeenkomst sluit met een minderjarige, want de overeenkomst is dan vernietigbaar. In onze Bijrijder Overeenkomst kan je aangeven of de bijrijder minderjarig is.